26 Kasım 2010 Cuma

Ahmet Selçuk İlkan'ın Doğum Haritası Analizi (Part-2)




E) Haritada hangi açı kalıpları vardır? Hangi harita tipine uymaktadır? Harita hangi Ay fazındadır? Tüm bunların harita sahibi üzerindeki etkileri nelerdir? 2,5 puan

Haritada 2 tane T Kare ve 2  tane de Stellium bulunmaktadır.

T Kareler

Jüpiter-Satürn-Pluton-Ay
Uranüs-Güneş-Neptün-Chiron arasında. Aslında 2. T kare klasik astrolojiye göre tam olarak bir T kare değil ama böyle bir görünüm olduğu için yazıyorum.


T Kareler 3lü bir problemin oluşturduğu ve haritanın gerilimli konularını gösterir. T Kareler umutlu açılardır eğer farkındalık var ise kişi çözüme kavuşabilir. T karelerin çözüm noktası ise tepe noktasıdır.

İlk T Karemiz Sabit bir T Karedir. En zor T kare çeşididir. Kişi bu T Kareyi yaşadığı noktalarda inatçıdır, değişime açık değildir, esneklik yoktur, mevcut olanı korumaya çalışır.

Jüpiter ve Pluton aslan burcunda 8. ev (5 derece kuralına göre 9. evde değerlendirilir) Talihsiz olaylar, kayıplar, zayıflıklar, başkalarına ait maddi konular, finansal zorluklar, korkular, seyahatler, rüyalar, dinsel konular, önemli güç sahibi kişiler, bilgi ve bilgelik, yabancılarla ilişkiler, akademik eğitim, adalet ve hukuk konuları, uzun seyahatler ile Ay Kova burcunun son derecesinde (son derece olması çok önemlidir çünkü T Kare sert bir transit aldığında hayatında o dönem öne çıkan konuların sonlanacağını biteceğini gösterir), 2. evde fakat 3. evde de değerlendirebiliyoruz.  Kazançlar, sahip olunan eşyalar, borç verilen paralar, taşınabilir mallar, servetler ve yakın çevre, kardeşler, akrabalar, yazılı evraklar, lise sona kadar eğitimi simgelemektedir. Kişi bu konular arasında bir gerilim, kutuplaşma yaşamaktadır. Ay burada Kova burcunun Dekan yöneticiliğine sahiptir. Çok fazla olmasa da T Karenin zorluğunu azalttığını düşünebilirim. T Karenin APEX’i nde ise Satürn bulunmaktadır 11. evde. İdealler, politik idealler, arkadaşlar, yolumuza devam etmemizi sağlayan kişiler, sosyal gruplar, arkadaş çevresi, iyi şans (Satürn burada iken iyi şanstan söz etmek biraz zor gerçi).

Kişi yaşamında ki bu kutupsallığı, arkadaş çevresini ve ona yardımı olabilecek özellikle yaşça büyük olgun (Satürn) kişilerin ve içinde bulunduğu sosyal gruplar ile aşabilir. Kişi hayatta ki arzularına erişebildiği sürece bu kutupsallığın getirdiği stres yükünden kurtulabilecektir. Ama hayatında bu stresi korumak yerine esnek olmayı ve yeniliklere açık davranarak bunu aşabilir. Yükselen yöneticisi Jüpiter T Karenin bir ayağını oluşturduğundan dolayı bu açı altında yaşadığı her deneyim birebir onu ilgilendiren, kişiliğine, görüntüsüne etki edecek olaylar olacaktır. Apex gezegenin Venüs ile kavuşumu bulunmaktadır. Venüs akrep burcunda zarar gördüğü bir yerleşimdedir fakat terim yöneticiliğine sahiptir. Sosyal çevresinden bayanlardan da destek alabileceğini gösteriyor. Yalnız bu bayanlar özgüven eksikliği olan, gizemli görünen, dişilikleri ön planda ama bunun çok fazla farkında olmayan bayanlar olabilir. Kişi böyle bir kutupsallığı yaşarken, Venüs eğer sevgi ve ilişki ise, sevgilisine, sevdiğine, evli olduğu kişiye sarılabilir. Destek görebilir. Fakat gizli saklı değil açık ve dürüst olduğu sürece bu desteği alabilir. Özellikle alacağı bu destekler maddi destekler olabilir çünkü 2. evin yöneticisi Satürn Apextir.

2. T- Karemizde ise;
Uranüs-Güneş-Neptün-Chiron arasında

Yine bir Sabit T Kare, bu T Kare içinde bu sefer 2-8 evinin vurgusu çok daha güçlü. Fakat Apex’te 2 tane gezegen bulunmakta ve farklı burçlarda. Güneş (Akrep) ve Neptün ( Terazi). Apex’te 2 farklı gezegenin 2 farklı burçlarda bulunması T Kare’nin gücünü bir nokta da zayıflatıyor fakat kişinin bu stresin çözümü için hangi yola gitmesi gerektiği konusunda kafası karışabilir. Çünkü Güneş’i 5 derece kuralına göre 11. evde kabul edebiliriz. 2 ve 8 ev konularına yukarıda yazmıştım. Kişi yine sosyal çevresinden, özellikle güç sahibi, otorite veya politik kişilerden destek alabilecek bunun yanı sıra kariyer ve toplum önünde olması gereken konulardan da yardım alabilecek. Bu T Karenin en önemli özelliği, kişiyi bir şekilde toplumun önüne itmesi, görünürde kılması. Yaşadığı stres ve karmaş gözler önünde olacaktır. Uranüs’ün yöneticisi T Kare’nin Apexinden bir tanesi olan Güneş’tir. 

Hangi harita tipine uymaktadır?

Harita Kova Tipi gezegen yerleşimine sahiptir. Hem 180 derecelik açı hem de T Karelerin olması bunu desteklemektedir. Tek gezegen Kovanın sapı gibidir ve güven noktasıdır. Bu tip haritaya sahip bir kişi için izleyeceği yoldaki başarı, ulaşacağı sonuçtan daha önemlidir. Amaçlarının peşinden gitmek ona haz verir. Bu harita tipi Yay burcu ile ilişkilendirilmektedir

-          Yaşamın çabaları tek bir gaye etrafında toparlamaya çalışacak
-          Kişi azimli ve güçlü olacak ve engellerle mücadele edecek
-          Organizasyonel yapılarda güçlü olacak
-          Kova’nın sapı, Kova burcunda kendi dekanında olan Ay’dır. Maddi konular, kişisel servetler, bilgi, eğitim, toplumsal konular, her türlü iletişim ve bilginin aktarılması önemli rol oynayacak kişinin hayatında.

Güneş-Ay İlişkisi

Ay- Güneş’in 117 derece önündedir. İlk Dördün Fazı karakteristiğini yansıtır.

-          Yengeç ve Aslan burcu enerjisidir.
-          Geleceğe yönelik temeller atar ve kriz seviyesinde mücadele eder. Zaten ay T- Karenin bir ayağını oluşturuyordu.
-          İrade ortaya koyar, yeni idealler peşinde koşar, değişim arzular. (Yükselen yöneticisi Jüpiter 9. eve yakındır, 9. ev ideallerle ilgilidir, Pluton ile kavuşumu değişim enerjisini gösterir)
-          İç huzurunu kaybetme pahasına da olsa değişim arzusu içindedir. Güçlü motivasyonu vardır. (Yükseleni Jüpiter, Uranüs, Pluton ateş grubu burçtatır. Motivasyon kaynaklarıdır)
-          Kişi şartları bilinçsizce zorlayabilir. (Pluton-Jüpiter-Ay) karşıtlığı bunu vermekte
-          Ebeveynlerle ve ebeveynlerin kendi aralarında zorlayıcı ilişkiler. (Ay-Satürn Karesi, Güneş-Neptün Kavuşum)
-          Kişi erken yaşta bağımsızlığını ilan edebilir ve aileden uzaklaşabilir. (Haritada Hava vurgusu fazla)
-          İlişkilerde taraf tutma eğilim, 2 konu arasında seçim yapma durumunda kalma. (Haritada ki karşıtlıklar kişiye kutupsallık katmakta)
-          Yeni fikirleri benimsetme baskısı yapma ve kendini ispat eğilimi.
-          Zorlayıcı olma, öngörülmez ve tepkisel davranışlar. Uç noktada acımasızlık. (Plutonun sert açıları bulunmakta hem Ay hemde Uranüs ile. Jüpiter, Plutonun bu açılarını kavuşum yaparak güçlendirmekte)
-          Amaçları ve duygusal yönelimleri nettir. Bu şekilde başarıyı yakalar. (Ama kişi sabit  T-Kareler etkisi altında bence esnek olmayıda öğrenmeli)
-          Stresle başa çıkabilir.
-          Sağlık
Harita sahibinin en zayıf bölgeleri hangileridir? Hangi tür rahatsızlıklara yatkındır?
Sağlık açısından en riskli zamanlar hangileridir?

Bir haritayı sağlıkla ilgili değerlendirmek istediğimiz zaman;
Yükselen burç, Ay burcu, 6 ve 12. ev, burada yerleşmiş gezegenler, bu evlerin yöneticilerinin durumu, bu evlerin 3’lü yöneticileri, Sağlık Noktası (Pars Infirmitatum), ASC’nin aldığı açılar, hastalık noktasının aldığı açılara, yaşam enerjimiz olan Güneş’e de bakmamız gerekir. bakmak gereklidir..

Haritayı mizaç olarak değerlendirmeye başladığımızda Kansal (Sanguine) yapıda olduğunu görüyoruz.(Nemli+sıcak)
-Kan dolaşım sistemi
-Yüksek tansiyon
-Düşük tansiyon
-Kalple ilgili göğüs hastalıkları
-Sinir hastalıkları

ASC Yay burcu: kalça ve uyluk bölgesi hassastır.

Ay burcu Kova; Bacaklar bilekler bu uzuvlarda ortaya çıkan rahatsızlıklar, damar dolaşım sorunları, kramplar, bileklerde burkulmalar, bileklerde doku zedelenmesi. Ay, kova burcunun 3. dekan yöneticisidir. Bir rahatsızlığı olduğu zaman aldığı açılara göre çözüm bulmakta zorlabilir veya hastalıklarını rahat atlatır.  Ay-Jüpiter karşıtlığı; Jüpiter aslan burcunda olduğundan dolayı, kişi aşırı yemek yemeye meyilli olabilir. Özellikle acılı yemekler yüzünden sindirim problemi yaşayabilir. (Aslan acılı tatları simgeler). Ay-Jüpiter açısı başlı başına şekeri gıdalarla, insülinle ve şekerle ilgilidir. Şeker hastası olma potansiyeli vardır, düzenli aralıklarla şekerini ölçtürmesini tavsiye edebilirim. Boyun boğaz (2.ev) Omuz,kol,el, parmaklar (3.ev)

Ay Kare Satürn, Bu açı kişiyi depresyone sürüklenmeye, umutsuzluğa kapılmaya, stresle baş etmekte zorlanma verebilir. Kişinin ailesinden gelen kalıtsal bir rahatsızlığı olabilir, ki bu tansiyon olması çok yüksek. Korkuları olabilir. Ay Satürn tarafından zarar görmesi duyularda sorunlara neden olabilir, göz, kulak. Vücutta su kaybı, alerjik reaksiyonlar neden olabilir. Satürn, akrep burcunda olduğundan dolayı genital bölge rahatsızlıkları da ortaya çıkabilir.

Ay-Pluton karşıt açısı, ameliyatlara, psikosomatik rahatsızlıklara, aşırı duygusal gerilimlere neden olabilir.

Ay üçgen Güneş, genel anlamda sağlıkla ilgili olumlu bir göstergedir. Güneş, akrebin 3. dekan yöneticisidir. Ay’da Kovanın 3. dekan yöneticisi. 2 yerleşimde nispeten iyi olduğundan kişi sağlık sorunlarına çözüm bulabilecektir.


Kişinin sağlığı T-Kare açı kalıbı içinde, T-Kare hangi noktadan tetiklenmeye başlarsa kişinin sağlığıyla ilgili kırmızı alarmın çalmaya başladığını düşünebiliriz. T-Karenin hangi noktası tetiklenirse ilk, tetiklendiği noktanın sağlık göstergeleri devreye girecektir.


12. e v girişinde Akrep burcu bulunmaktadır. Yönetici mars terazi burcundadir. Hem 6. ev hemde 12. ev bizi bir şekilde Mars ile buluşturmakta. Bu yüzden Marsyen hastalıklara karşı kişinin dikkatli olmalı gerekmektedir.

Güneş ile Uranüs arasında Kare açı; Kalp çarpıntıları, yüksek tansiyon problemleri yaratabilir.

 Hastalık noktası
Pars Infirmitatum =  4 Der 55 dk Akrep burcundadır. 11. ev içindedir.

Güneş ile kavuşumda
Uranüs ile kare
Shiron ile de kare
Yönetici Mars Terazi burcunda

Yine karşımıza Mars çıkmakta ve Marsyen hastalıkları bir kez daha vurgulamakta.
6. evin 3’lü yöneticilerinin birinci 3’lü yöneticisi, kişiye gelecek hastalıkları, nekahat dönemlerini, gelecek kötü şeyleri ve kişinin zayıflıklarını gösterir. 17 Derecenin ikizler burcunun 3’lü yöneticileri, Satürn, Merkür ve Jüpiterdir. 1. üçlüsüne bakacağımızdan dolayı Satürnü incelememiz gerekmektedir.

Satürn akrep burcunda
Ay ile Kare
Venüs ile kavuşum
Jüpiter ile Kare
Pluton ile Kare
Ve T Kare açı kalıbı içinde

Soylardan gelen kalıtsal hastalıklar, depresyon, melankoli, korkular, guatr, amfizem, böbreklerle ilgili problemler, metabolizmada yavaşlama, siroz, safra kesesi problemleri, atardamar problemleri, kazalara karşı kişinin dikkatli olması gerekmektedir. Kişinin ilk yılları özellikle bu tarz hastalıklara yakalanma olasılığının yüksek olduğunu gösteriyor.

Hayatının sağlıkla ilgili 2. dönemini ise Merkür yönetmekte. Merkür terazi burcunda güçlü bir yerleşimde, kişinin sağlıkla ilgili problemleri olsa bile, hayatına sekte vurmayacak, çözüm bulabilecektir.
Hayatının 3. döneminde Jüpiter T Kare açı kalıbı içerisinde, Ay, Pluto ve Satürn ile açılarını düşünecek olur ise, 3. dönem, sağlığına daha çok dikkat etmesi gerekmektedir.

1)      Kazanç
Harita sahibinin parasal kazanımları nasıl olacaktır? Hangi konulardan kazanç elde edebilir? Kazancı hangi alanlarla bağlantılıdır? Hayatının hangi dönemlerinde daha çok kazanabilecektir?  

Haritanın finans göstergesi Mars’tır. Kişi iş ve kariyer konularında kazanç elde edebilecek, bu işler yazı ve sanat temasının içinde olduğu işlerden kazanç elde edebilir.
Jüpiter Aslan burcunda 8. evde ama 9. evde de değerlendirebilirim. Ölmüş kişiler, miraslar, ortaklıklardan elde edilen kazançlar, ortağın veya eşin maddi durumundan yararlanmak, başkalarına bağımlı maddi imkanlar, dinsel konular, dini kişileri ruhsal konular, öğretmek, seminer vermek, seyahatler, bilimsel konular, yabancı ülkeler, yabancı kültürler, dış ticaret, astroloji, ökült ve mistik konular, hukuksal konular, kanunlar, mahkemeler, ikinci eş sayesinde kişi kazanç elde edebilir. Dispozitörü Güneş 10. evde ama 11 gibide düşünebiliyoruz. Güneş 10.evde kişinin kariyeri ve statüsü ile bağlantılı olarak kazancının da çok olacağını göstermektedir. Ancak Aslan burcundaki Jüpiter paranın çok kolay harcanabileceğini de göstermektedir. Kişi aşırı derecede cömert ve yardımseverdir.

2. ev ve dispozitörünü incelemekte doğru olacaktır. Çünkü kişinin maddi anlamda kendini en iyi nasıl ifade edebileceğini, parasını nerede nasıl harcayacağı ve kazanacağı ile ilgili buradan bilgi alabilirim. 2. ev girişi oğlak burcunda. Yöneticisi Satürn, 11. evde Akrep burcunda, arkadaşlar, sosyal gruplar, işin veya şirketin kazanımları, sosyal sorumluluk projeleri, politika gibi konular.

Kişinin finansal kazanımları ile ilgili hayatının hangi dönemlerinde onu neler beklemekte;

2. evin 3’lü yöneticileri ise, kişinin hangi hayat dönemlerinde nasıl bir ivme kazanacağı konusunda bize bilgi verebilir. 2. ev girişi oğlak burcudur. 3’lü yöneticileri,  Venüs, Ay ve Marstır. Venüs haritada 11. evde akrep burcunda zararlı bir yerleşimde Satürn ile de Kavuşum açısı yapmaktadır. Hayatının ilk dönemlerinde kişinin kazançları Satürn’den dolayı kısıtlı miktarda olabilir, kazandığı parayı doğru değerlendiremeyebilir, finansal krizlerle uğraşabilir. 2. döneminde ise ay 2. evde/3. ev girişinde. Güneş ve Neptün ile üçgen açı içerisinde, Jüpiter ile karşıt, Satürn ile kare. Hayatının 2. dönemi parasal anlamda daha çok gelişme yaşanabilir. Haritada ay ne kadar irtibatı var ise , kişi o kadar çevresindekilerle ilişki halinde, sosyal ve olaylara açık demektir. Bu yüzden 2. dönemi finansal açıdan çok daha hareketli gözükmekte. Güneş ve Neptün ile uyumlu açısı, paranın iş ve kariyeri ile ilgili konulardan, iletişim yeteneklerini kullanarak ve yakım çevresi sayesinde çok daha rahat kazanımlar elde edebileceğini göstermekte. Jüpiter ile açısı ise, kişiyi bu dönem müsrifliğe itebilir. Kazancından çok harcama eğilimi verebilir. Satürn ile kare açısı ise, kişinin finansal düşünceleri kendisinde endişe ve korku duyguları uyandırabilir, kazançlarında aşılması gereken engelleri gösterebilir. Ay 29 derecede olduğundan dolayı, hayatının 2. aşamasında kişi finansal anlamda büyük bir sonlanma, bitiş yaşama ihtimali çok yüksek. Son döneminde ise Marsa göz attığımız zaman, Terazi burcunda 10. evde. MC ve Merkür ile kavuşum, Uranüs ile sextile açısı vardır. Kişinin iş ve kariyer konuları hayatının bu döneminde çok daha fazla ön planda. Özellikle ilişkiler, ortaklıklarla beraber kazançlarını arttırmanın yollarına gidebilir. Bu dönem kişinin keskin zekası çok daha ön plana çıkıyor, parayı nereden ve nasıl
kazanabileceği konusunda zihni çok daha hızlı ve üretken çalışmakta. Fakat Marsın terazi burcunda zararlı çalıştığını da unutmamak gerekiyor.

Devamı Yarın....