12 Kasım 2010 Cuma

Güneşimize Neler Oluyor?




Astrolojide bütün gezegenler çok önemlidir, hepsinin bir hikayesi, hepsinin birbirileri ile olan irtibatları sayesinde ortaya çıkan etkileri bulunmaktadır ama bir tanesi var ki o en önemli ve özel olanı, GÜNEŞ!

Sembolizminde yuvarlak daire içinde bir nokta vardır, ruh ile maddenin birleşimini simgeler, Eski Mısır’da Güneş tanrısı RA idi ve yaşamı simgelerdi, psikolojide ise ying-yang’ın yang kısmını sembolize eder görünen, dışa vurulan tarafı. Astrolojide ise Güneş yaşam veren, kimliğimiz, yeteneklerimiz, otorite kavramı, bilinçli davranışlarımız, egomuz..vb bir çok anlamı içinde barındırır. Ama her şeyden önemlisi yaşam enerjimizdir sadece bizim için değil dünya üzerinde ki bütün canlılar için.

Son 10 yıldır Güneş’in üzerinde bir takım aktiviteler gerçekleşmeye üzerinde lekeler belirmeye başladı ve bu lekelerin sayısı ve aktiviteleri zaman  geçtikçe artmaktadır. Bu aktiviteler  Güneş’in merkezinde yer alan Hidrojen çekirdeğinin minik adımlarla boşalması şeklinde  ortaya çıkmaktadır. Özellikle bu aktiviteler Güneş’in iyonosfer tabakasına zarar verdiğinden dolayı öncelikle radyo dalgaları ile çalışan elektronik aletlere ciddi olumsuz etkileri bulunmaktadır. Dünyadan gözlemlendiğinde bu aktivitelerin etkilerinin bir kısmını Güneş üzerinde lekeler şeklinde gözlemlenmektedir. Bu patlamalarda yüksek enerjili ise Güneş fırtınaları ile beraber dünyamıza ulaşmaktadır. Hemen korkmayın ve panik yapmayın en azından şimdilik, çünkü Güneşten kopan bu parçacıklar -ki bunlar protonlar ve elektronlar- manyetosfer tarafından tutulmaktadır. Manyetosfer dediğimiz dünyayı saran bir nevi manyetik korumadır fakat Güneş patlamaları gücü sürekli artmaktadır ve manyetosferde bir noktaya kadar koruyabilmektedir. 

Geçtiğimiz cumartesi Güneş’te önemli bir patlama daha meydana geldi ve yetkililer tarafından bunun “M” derecesinde olduğu belirtildi, A, B, C, M ve X olarak Güneş patlamalarını değerlendirmekte olduğunu düşünürsek bu patlamanın en düşük değerde olmadığını anlayabiliriz. Peki bu patlamanın dünya üzerinde ki olası diğer etkileri nelerdir? Özellikle kutup bölgesinde yaşayanlar, o rotada uçuş yapan pilotlar, astronotlar birinci derecede etki alanına maruz kalanlar arasında yer alıyor.

Yukarıda değindiğim gibi radyo dalgaları ile çalışan elektronik ürünler risk altında, radarlar, askeri teçhizatlar, uydular yine aynı şekilde. İnsanlar üzerinde de oldukça olumsuz etkileri bulunmaktadır, kanser vakaları, canlılarda kromozomal yapısında değişiklik, dünyanın iklim yapısında yalpalanmalar, elektrik şebekelerinde olası problemler, bazı canlıların yön bulma duyularında sorunlar meydana gelebilir.

Bu etkileri biraz daha bireysel bir noktaya indirgemek istersek eğer; sebepsiz stres, uyku bozukluğu, nöbetler, gerginlikler, baş ağrıları, tansiyona bağlı olası problemler olarak tanımlayabiliriz. Bu etkiler, önümüzde ki 1 hafta içinde çok daha yoğum bir şekilde hissedebiliriz.

Bu Güneş’in ilk patlaması değil elbette ve sonda olmayacak fakat bu patlamaların arası ve gücü giderek artmaktadır ki bu da aslında endişelenmemizi gerektirecek bir durumdur. Yazının en başında söylediğim gibi yaşam veren Güneş acaba artık rolünü mü değiştiriyor?